Gorilla’s and the butterfly en ik

Gorilla’s en vlinders spreken tot de verbeelding. Ze staan voor de ‘vanzelfsprekende’ manier waarop wij met problemen omgaan. We vechten, vluchten of krimpen ineen. Gorilla’s associëren we met imponerend, assertief, boosaardig en bepalend; de vechters. Maar in het ‘echt’ zijn ze zachtaardig, beschermend, zorgzaam en afhankelijk. Butterflies? Kleurig, fladderend, vrij, sprankelend en symbool van transformatie en metamorfose. Maar ook vluchters wanneer iets te dichtbij komt. En tegelijkertijd als pop zo kwetsbaar, naar binnen gekeerd en eenzaam. Wie zich waarin herkent, maakt niet uit. Het samenvoegen van deze twee biedt alle aanknopingspunten om te leren en te ontwikkelen.
En daarnaast: ‘Gorilla’s and the Butterfly ‘ valt op en leidt steeds tot interessante gesprekken.

Mensen zijn krachtwezens. Overlevers, creatievelingen, samenwerkers. Onzelfstandigheid, verontwaardiging, slachtofferschap zit niet in ons, maar ontstaat. Door omstandigheden, door de samenleving, door hoe we ons vergelijken met anderen. Om aan die lastige zaken weerstand te kunnen bieden, moet je uit gaan van de beste kwaliteiten en krachten die je hebt. Kracht komt voort uit passie, energie en het vermogen te ervaren en te beleven. Dat ontstaat uit de wil om het leven te omarmen en in te richten zoals het jou past en goed voelt. Dat daar constante beweging en verandering voor nodig is, kan niet anders. Wie stil staat, kan hooguit wortel schieten. Veranderingen zal je tegen komen op het moment dat het klopt. En dan komt het er op aan wat jij er mee doet.

Ik ben Martelli van Velthuysen. 35 jaar heb ik in alle soorten van onderwijs, jeugdzorg en sociaal domein gewerkt. Van uitvoerende functies tot de laatste 18 jaar de functie van directeur(-bestuurder). Naast het inhoudelijke en strategische werk, lag mijn hart bij de mensen. Hun drive, hun verlangens, hun angsten en de weg naar ontwikkeling en zelfreflectie. En de mijne. Het leidde tot specialisaties in counselling en therapeutisch werk en een hybride bestaan als trainer en counsellor naast mijn reguliere werk. Het bedrijfsleven en onderwijs bieden daarin weer nieuwe perspectieven en ervaringen. Mijn persoonlijke ontwikkeling groeide door de beweging waar ik voor open stond. Maar ook ik zat in mijn leven nog wel eens behoorlijk in het verzet, tegen wat er dreigde te gebeuren. Gewoon menselijk.

Wars van gezweef en gebazel, geloof ik in de energetische en spirituele energie die ons net een duwtje in de rug kan geven, wanneer we dat nodig hebben. Ik draag daar graag aan bij. Niet met ‘gedoe’, maar oprecht, eerlijk en vanuit jouw perspectief.

LinkedIn