Organisatieopstelling

Waarom heb je ‘geen goed gevoel’ bij die nieuwe collega’s, wat speelt er toch steeds op de achtergrond tijdens die bestuursvergadering, waarom lukt het niet om tot samenwerking met een andere organisatie te komen, wat ervaar je als bestuurder als je in de schoenen staat van een medewerker bij een reorganisatie.

Al zijn we geneigd vanuit ons hoofd te werken, ons gevoel geeft vaak andere signalen. Om daar geloof aan te hechten moeten we loslaten wat we denken, veronderstellen en verwachten. Meer vertrouwen op onze intuïtie. Wat zou er dan gebeuren. En tot welke nieuwe inzichten komen we dan.

Organisatieopstellingen, de variant op familie-opstellingen, bieden een bijzondere manier om in de organisatie vragen en problemen te belichten. Niet door er over te praten, maar vooral door het gevoel ruimte te geven en die inzichten ‘zichtbaar’ te maken. Organisatieopstellingen richten zich op het systeem; het team, de organisatie, de omgeving, etc.. Ofwel de bundeling van energie die iedereen bij zich draagt in het samenzijn met anderen. De ‘communicatie’ van die energie gaat verder dan wat we zien en horen en levert hele nieuwe inzichten op wanneer we er aandacht voor hebben.

Een opstelling meemaken is indrukwekkend en inspirerend. Het geeft nieuwe beelden naar organisatieontwikkeling, leiderschap en cultuur. En maakt dat je meer op je gevoel gaat vertrouwen en beter zaken aanvoelt.

Na veel eigen ervaring en een degelijke opleiding kan ik als opsteller de organisatie-opstellingen faciliteren en begeleiden. Ik creëer de gelegenheid, begeleid het proces en spreek het proces uitvoerig na. De moeite waard om te ervaren. De kans is groot dat je daarna regelmatig je intuïtie gaat volgen.